Bude dnes rokovať v Humennom

19.03.2008 Humenné

Bratislava 19. marca (TASR) - Vládny kabinet bude dnes rokovať na východe Slovenska, a to v meste Humenné.
Na programe rokovania sa nachádza Analýza sociálno–ekonomickej situácie okresov Humenné, Medzilaborce, Snina a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti. Materiál predkladá Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a vypracovala ho pracovná skupina zložená zo zástupcov Prešovského samosprávneho kraja a jeho miestnej samosprávy.
\"Prioritným cieľom predloženej analýzy je zvýšenie zamestnanosti, zatraktívnenie regiónu pre investorov, rozvoj cestovného ruchu a rozvoj podnikania, \" uvádzajú autori dokumentu. Prešovský kraj v rámci celého Slovenska dlhodobo zaostáva v hospodárskom rozvoji, čo dokumentujú posledné miesta v štatistikách ekonomickej výkonnosti, príjmov obyvateľov i v štatistike nezamestnanosti. V rokoch 2002 až 2004 mal Prešovský kraj na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska 9-% podiel, čo predstavovalo najnižší príspevok v rámci krajov SR. \"Ak by sme v porovnávaní vynechali Bratislavský kraj, ktorý má špecifické postavenie, hodnota HDP na jedného obyvateľa v Prešovskom kraji je nižšia aj oproti všetkým ostatným krajom o 20 až 40 % a oproti spomínanému Bratislavskému kraju až o 170 %, \" vysvetľujú autori analýzy.
Napriek tomu, že Prešovský kraj patrí k priemyselne najslabším regiónom Slovenska, je jeho priemyselná výroba na úrovni okresov výrazne diferencovaná. Najsilnejšie priemyselné podniky sú sústredené v 3 okresoch: Poprad, Prešov a Humenné, ktoré svojou priemyselnou produkciou dominujú vo všetkých hodnotených ukazovateľoch vysoko nad ostatnými okresmi celého kraja. \"Avšak význam týchto podnikov v celoslovenskom meradle je oproti najsilnejším priemyselným subjektom zanedbateľný, \" priznáva analýza. Zamestnanosť v týchto okresoch je sústredená v okresných mestách a vo väčších obciach, kde jej životaschopnosť závisí od lesného hospodárstva a poľnohospodárstva, v menšej miere od výrobných činností, obchodu a agroturistiky. Z týchto dôvodov je podľa analýzy dôležitou dlhodobou prioritou podpora zamestnanosti vytváraním živností a malých podnikov najmä v priľahlých obciach.
 

Vyberte región